Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ακολουθεί νέα «μόδα» η επιτραπέζια ντομάτα


Ανάρπαστες έχουν γίνει οι ντομάτες των νέων ποικιλιών με τα διαφορετικά σχήματα και χρώματα, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στο εξωτερικό.
Η ανταπόκριση των καταναλωτών στις νέες ποικιλίες όπως το «βελανίδι», το «τοματίνι», η «kumato» και το «τσαμπί» είναι εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μην επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση και οι τιμές να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα.
Όμως, να σημειωθεί ότι οι νέες ποικιλίες κατέχουν για την ώρα μικρό μερίδιο της αγοράς, το οποίο υπολογίζεται στο 5-10%. Ωστόσο υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, αφού χώρες όπως η Γερμανία, η Ρωσία και η Βουλγαρία απορροφούν σημαντικές ποσότητες της ελληνικής παραγωγής.
Οι τιμές των ποικιλιών αυτών το τελευταίο τρίμηνο διατηρούνται σταθερά στα 60 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που η απλή ντομάτα έχει υποχωρήσει στα 20 λεπτά το κιλό, όπως μας πληροφορεί ο έμπορος από τη Μεσσαρά Κρήτης, Μανώλης Χαριστάκης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας «Μπάρμπα Στάθης» που ζητούσε 700-800 κιλά τοματίνια την εβδομάδα για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος, ποσότητα την οποία δεν κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει.

Διαχρονικά οι ποικιλίες ντομάτας αλλάζουν, ακολουθώντας τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Οι σύγχρονες τάσεις προσβλέπουν στη δημιουργία ποικιλιών που ικανοποιούν συγκεκριμένες ανάγκες, παρά σε πολλαπλών επιδιώξεων ποικιλίες που ικανοποιούν πολλές ανάγκες. Μέχρι πρόσφατα οι βασικοί στόχοι των βελτιωτών ήταν η αύξηση των αποδόσεων και η πρωιμότητα.
Πλέον, οι καταναλωτές απαιτούν ιδιαίτερα προϊόντα τα οποία μάλιστα να συνοδεύονται με αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι ποικιλίες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι αυτές που συγκομίζονται ως «τσαμπί», ενώ ακολουθούν τα «τοματίνια» και το «βελανίδι», με το τελευταίο να έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών ως το πιο νόστιμο ντοματάκι.
Στις ποικιλίες που συγκομίζεται ολόκληρο το τσαμπί υπάρχει το πλεονέκτημα του μειωμένου χρόνου συγκομιδής, κάτι που δεν ισχύει όπως για τα υπόλοιπα μικρά ντοματάκια, τα οποία απαιτούν υψηλό κόστος συγκομιδής.
Βέβαια οι υψηλές τιμές αποζημιώνουν τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν δείχνουν να αποθαρρύνονται. Όσον αφορά την ντομάτα «kumato», ο ιδιαίτερος χρωματισμός της δεν αποτελεί εμπόδιο για την αυξημένη διάδοσή της. Η ντομάτα Kumato έχει λαμπερό πράσινο χρώμα, με σκούρα πράσινη ράχη που ωριμάζοντας, μετατρέπεται σε ένα λαμπερό καφέ-κοκκινωπό χρώμα.

Τα μυστικά για καλή καρπόδεση
Ανεξάρτητα με το είδος της ντομάτας που θα καλλιεργηθεί, ο παραγωγός πρέπει να γνωρίζει ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες των θερμοκηπίων δεν εξασφαλίζουν πάντα τις σωστές προϋποθέσεις φυσικής επικονίασης και καρπόδεσης της ντομάτας, ιδιαίτερα τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Για τους λόγους αυτούς επινοήθηκαν διάφοροι μέθοδοι υποβοήθησης της επικονίασης-καρπόδεσης, όπως δόνηση των ταξιανθιών, χρήση ορμονών, μελισσών και βομβίνων. Η παραγωγή καρπών ντομάτας άριστης ποιότητας προϋποθέτει φυσική γονιμοποίηση. Τότε οι καρποί είναι συνεκτικοί με σπόρους, καλοσχηματισμένοι, ωραίου χρώματος, πλήρεις εσωτερικά και καλής γεύσης.
ΕξημέρωσηΟ άμεσος πρόγονος των σημερινών καλλιεργούμενων τύπων είναι κατά πάσα πιθανότητα το τοματίνι τύπου τσέρι. Ερευνητές έχουν εντοπίσει παρόμοια αυτοφυή φυτά στις ορεινές περιοχές των Άνδεων στο Περού, το Εκουαδόρ και τη Βολιβία. H εξημέρωση και καλλιέργεια της ντομάτας φαίνεται πως πρώτα έλαβε χώρα έξω από το κέντρο καταγωγής της, από τους πρώτους Ινδιάνικους πολιτισμούς του Μεξικό.
Αντέχει παντού
Θέλει προσοχή
Η καλλιέργεια της ντομάτας, τόσο η υπαίθρια όσο και η θερμοκηπιακή, μπορεί να «αποζημιώσει» όσους επενδύσουν σε αυτή, με την κατάλληλη τεχνογνωσία αλλά και τις σωστές επιλογές υβριδίου.
Η ντομάτα μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία σε πλήθος εδαφών, αλλά αποδίδει καλύτερα σε εδάφη με σταθερή δομή, με καλή στράγγιση αλλά να κρατάει υγρασία και να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία.
Τα πιο κατάλληλα εδάφη είναι τα αμμοπηλώδη. Τα ελαφρά αμμώδη εδάφη δίνουν πρώιμη παραγωγή, όμως χρειάζονται περισσότερα ποτίσματα και άφθονη λίπανση. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα βαριά πηλώδη εδάφη. Το άριστο pH του εδάφους για τη ντομάτα είναι 6 έως 6,5 όμως αποδίδει ικανοποιητικά και μέχρι 7,5. Η φύτευση της ντομάτας γίνεται είτε με σπόρο απευθείας, είτε με φυτώριο. Το κόστος 1.000 σπόρων ντομάτας κυμαίνεται μεταξύ 150-200 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου