Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Η ελαιοκανθάλη, συστατικό του ελαιόλαδου, καταπολεμά το Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, το ελαιόλαδο περιέχει μια ουσία που στοχεύει και αποκλείει τις τοξικές πρωτεΐνες που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλούν έκπτωση μνήμης σε ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί ερευνητές στο περιοδικό Toxicology and Applied Pharmacology, η ελαιοκανθάλη μεταβάλλει τη δομή των πρωτεϊνών ADDLs, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην έναρξη του Αλτσχάιμερ.
«Η ελαιοκανθάλη μεταβάλλει τη δομή των ADDLs με τέτοιο τρόπο που αποτρέπει τη δέσμευση των πρωτεϊνών αυτών στις συνάψεις του εγκεφάλου», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η δέσμευση των πρωτεϊνών ADDLs στις συνάψεις του εγκεφάλου σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ θεωρείται ότι προκαλεί βλάβες στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων, οδηγώντας τελικά σε έκπτωση μνήμης, κυτταρικό θάνατο και εγκεφαλική δυσλειτουργία, εξηγούν οι ερευνητές.
Οι ADDLs, που εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά το 1998, είναι δομικά διαφορετικές από τις πλάκες αμυλοειδούς που συσσωρεύονται στους εγκεφάλους ασθενών με τη νόσο.
Τώρα, το επόμενο βήμα, κατέληξαν οι ερευνητές, είναι να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να προσδιορισθεί ο ακριβής τρόπος που η ελαιοκανθάλη μεταβάλλει τη σύσταση των ADDLs, καθώς οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου.
www.healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου