Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Στροφή στις φθηνές καλλιέργειες.


alt
Με γνώμονα τη μειωμένη ρευστότητα και όχι το ευνοϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τα αγροτικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές καλούνται φέτος οι Έλληνες παραγωγοί να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους για τις εαρινές καλλιέργειες.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν είναι λίγοι οι αγρότες που καθυστερούν να πάρουν κάποια απόφαση για το τι θα σπείρουν, καθώς πλέον οι σκέψεις και ο προγραμματισμός επικεντρώνεται στην καλλιέργεια εκείνη που μπορεί να υποστηριχθεί με τις μικρότερες δυνατές ανάγκες σε κόστη εισροών.
Μάλιστα, γεωπόνοι εκτιμούν πως κινδυνεύουν φέτος να μείνουν ακαλλιέργητες εκτάσεις που ανέρχονται ακόμη και στο 30% των εαρινών αροτραίων (σιτηρά, τεύτλα κ.λπ.), με ό,τι αυτό συνεπάγεται, στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να καταστεί αυτάρκης σε αγροδιατροφικά προϊόντα και να κλείσει την ψαλίδα στο ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών.
Προϊόντα
Πάντως, ανεξάρτητα από αυτό το κλίμα το βαμβάκι δείχνει να διατηρεί σταθερά το προβάδισμα στις εκτάσεις (περίπου 2,8 εκατ. στρέμματα), ενώ ακολουθεί το καλαμπόκι με 1,3 εκατ. στρέμματα. Ωστόσο, το φετινό «παιχνίδι» των ανοιξιάτικων καλλιεργειών θα καθοριστεί από τις μικρότερες καλλιέργειες όπως τα ζαχαρότευτλα, η βιομηχανική τομάτα και ο ηλίανθος.
Μάλιστα, παρότι η τομάτα δείχνει? πρόθεση για περισσότερα στρέμματα φέτος, τη διαφορά φαίνεται ότι θα κάνει ο ηλίανθος και αυτό γιατί ως καλλιέργεια χαμηλών εισροών (το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στο 1/3 του κόστους σε βαμβάκι, καλαμπόκι) δείχνει να αυξάνει τις εκτάσεις (περί τα 770.000 στρέμματα) παρά τα προβλήματα πληρωμών από τις βιομηχανίες βιοντίζελ κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Την ίδια στιγμή, στην καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται η επιστροφή των παραγωγών, εξαιτίας της αποδιάρθρωσης της ΕΒΖ αλλά και της? αλλοπρόσαλλης τιμολογιακής πολιτικής, ειδικά της περασμένης χρονιάς.
Έτσι, παρά τις προσπάθειες να πειστούν οι παραγωγοί, προσφέροντας ακόμη και πιστώσεις για την αγορά εφοδίων, τα καλλιεργούμενα στρέμματα φέτος μόλις και μετά βίας φθάνουν τα 100.000 στρέμματα.
Στο μεταξύ, απαιτητικές καλλιέργειες όπως καλαμπόκι και βιομηχανική τομάτα περνούν στα χέρια αγροτών με μεγαλύτερη οικονομική άνεση, ενώ αντίστοιχα παραγωγικές γαίες με ακριβά ενοίκια φεύγουν από παραδοσιακούς καλλιεργητές και περιέρχονται σε ισχυρότερες και πιο οργανωμένες εκμεταλλεύσεις.
«Καμπανάκι»
Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος θέτει σε επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ζητώντας να ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρξει τόνωση στην αγροτική οικονομία και κίνητρα για επενδύσεις. Στην επιστολή ο κ. Αγοραστός τονίζει ότι εξαιτίας της δραματικής έλλειψης ρευστότητας, κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα να μείνουν ακαλλιέργητα φέτος κι ενώ ξεκινά η περίοδος προετοιμασίας για τις εαρινές καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική τομάτα, ζαχαρότευτλα κ.ά.).
Οι παραπάνω καλλιέργειες, όπως σημειώνει, αποτελούν τη βάση για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που συμμετέχουν σε ένα μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές της χώρας, ενώ κατέχουν έναν πολλαπλασιαστή στην οικονομία που κυμαίνεται από το 3 (βιομηχανικά φυτά π.χ. βαμβάκι) έως και το 7 (διατροφικά φυτά π.χ. καλαμπόκι).
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, πολλοί αγρότες είτε παραμένουν απλήρωτοι από εμπόρους και βιομηχανίες για τη σοδειά που παρέδωσαν μέσα στο 2011, είτε από επιδοτήσεις λόγω λαθών στην τηλεπισκόπηση ή στη σύνταξη του ΟΣΔΕ.
Επιπρόσθετα, τα γεωπονικά καταστήματα αδυνατούν να τους προμηθεύσουν εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα), αφού οι προμηθευτές τους που είναι οίκοι του εξωτερικού απαιτούν πληρωμή τοις μετρητοίς.
...σας ενδιαφέρει
Την άμεση επαναπροκήρυξη του προγράμματος εγκατάστασης νέων αγροτών, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, αναφέροντας ότι θα μπορεί να καλύψει περίπου 6.000 αγρότες, ενώ θα προβλεφθεί και ειδική πριμοδότηση ύψους 10.000 ευρώ για κάθε άνεργο. Επιπλέον, το υπουργείο έχει καταρτίσει πλήρεις φακέλους για 52 προϊόντα με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλλιέργειά τους, τις στρεμματικές αποδόσεις κ.ά.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης μπορεί να διαδραματίσει ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Προϊόντα όπως η φέτα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τα φρούτα και λαχανικά, η μαστίχα, ο κρόκος κ.ά. μπορούν να εξελιχθούν σε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης κι εξωστρέφειας, ενώ «αναδυόμενοι αστέρες» όπως η υδατοκαλλιέργεια έχουν τεράστια περιθώρια να διευρύνουν την παρουσία τους στις αγορές του εξωτερικού. Αυτό είναι ένα από τα πολλά και άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη «Η Ελλάδα σε 10 χρόνια από τώρα» που συνέταξε για λογαριασμό του ΣΕΒ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών η εταιρεία συμβούλων McKinsey.
Την απλοποίηση των προτάσεων της Κομισιόν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013 αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού για τη γεωργία και τον αγροδιατροφικό τομέα ζητούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa & Cogeca. Kατά τη διάρκεια συνάντησης με τη δανική προεδρία της Ε.Ε., τα προεδρεία των ευρωπαϊκών οργανώσεων τόνισαν ότι οι νέες προτάσεις αυξάνουν αντί να μειώνουν τη γραφειοκρατία για τους γεωργούς και τους συνεταιρισμούς τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα 6 επίπεδα πληρωμών που τίθενται για τον οικολογικό προσανατολισμό και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Τροπολογία με την οποία θα επιτρέπεται η λειτουργία αγορών όπου θα συμμετέχουν μόνο παραγωγοί και βιοκαλλιεργητές, κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η ανάγκη απευθείας διάθεσης προϊόντων χωρίς διαμεσολαβήσεις και τα πρόσφατα κινήματα (της πατάτας, του ελαιόλαδου) «αναδεικνύουν τις στρεβλώσεις στην αγορά, την έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, το δομικό ολιγοπώλιο που υφίσταται καθώς και νομοθετικές ελλείψεις και δυσλειτουργίες του υπάρχοντος συστήματος». Με αυτήν την πρόταση επιδιώκεται μεταξύ άλλων «το κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές παραγωγού - καταναλωτή».
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου