Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Πιο αποδοτική η συμβατική καλλιέργεια;

Τα αποτελέσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας δημοσιοποίησαν ερευνητές του καναδικού πανεπιστημίου MacGill Του Μόντρεαλ, η οποία επισημαίνει και θετικά και αρνητικά στοιχεία αναφορικά με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων και τη σχέση τους με την συμβατική παραγωγή.

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature» και αφορά στη συγκριτική καταγραφή ανάμεσα σε 34 διαφορετικές καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων που παρήχθησαν με συμβατικές και βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας. Στα συμπεράσματα επισημαίνεται πως τα βιολογικά δεν θα επαρκούσαν μεν για να θρέψουν τον πληθυσμό του πλανήτη μας, όμως οφείλουν να έχουν την θέση τους στο χωράφι και στο τραπέζι των καταναλωτών. Οι ερευνητές φρόντισαν να συγκρίνουν την αγροτική παραγωγικότητα ανά στρέμμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι αποδόσεις των βιολογικών καλλιεργειών είναι κατά μέσο όρο μικρότερε των συμβατικών, σε ποσοστό της τάξης του 34%, σε παρόμοιες πάντα συνθήκες παραγωγής και εδάφους. Η μεγαλύτερη υστέρηση εμφανίζεται σε βιολογικές καλλιέργειες όπως τα λαχανικά και ορισμένα δημητριακά, τα οποία από την φύση τους απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες αζώτου για την ανάπτυξή τους.  Αποτέλεσμα των φιλικών προς το περιβάλλον και την υγεία των παραγωγών και καταναλωτών είναι το γεγονός να μην έχουν τα παραγωγικά αποτελέσματα της συμβατικής γεωργίας, η οποία χρησιμοποιεί χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Αντίθετα, η βιολογική γεωργία φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλύτερα αναφορικά με την παραγωγή φρούτων, όπως για παράδειγμα η φράουλα, η παραγωγή της οποίας όταν πραγματοποιείται με βιολογικό τρόπο, έχεις μόλις 3% χαμηλότερη απόδοση, ενώ στην περίπτωση της σόγιας το ποσοστό είναι κοντά στο 11%. Ωστόσο η έρευνα αποτυπώνει στα πορίσματά της, πως μόνο σε ένα μικρό αριθμό αγροτικών προϊόντων φαίνεται ικανή η βιολογική καλλιέργεια να παράγει συγκρίσιμες ποσότητες με την παραδοσιακή.

πηγή: Περιοδικό Φρουτονέα τεύχος 161 Ιούνιος 2012 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου