Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Τι πρέπει να προσέχουν οι αγρότες στην κατάθεση αιτήσεων για αδειοδότηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων


Τι πρέπει να προσέχουν οι αγρότες στην κατάθεση αιτήσεων για αδειοδότηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων
Αγώνα δρόμου δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να υπογραφεί η ΚΥΑ που θα δίνει παράταση στην κατάθεση των αιτήσεων για την αδειοδότηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, την περασμένη εβδομάδα υπόγραψαν τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Αναμένονται ακόμη πέντε υπογραφές για να σταλεί η ΚΥΑ προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με τη νέα παράταση οι αγρότες θα μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 17/12/2012, στο τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων που βρίσκονται τα χωράφια τους. Πάντως μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για την κατάθεση αιτήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία ΚΥΑ, που ρύθμιζε τα θέματα των μη αδειοδοτημένων γεωτρήσεων, κυκλοφόρησε στις 10/4/2012.
Όπως επισήμαναν εκπρόσωποι από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής στον ΑγροΤύπο «όποιος δεν δηλώσει τη γεώτρησή του θα θεωρηθεί παράνομη. Αυτό, εκτός από το πρόστιμο που μπορεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης, υπάρχει ο κίνδυνος μετά από κάποια καταγγελία που θα υπάρξει να σφραγιστεί». Πάντως όπως ανέφεραν αγρότες που επικοινώνησαν με τον ΑγροΤύπο υπάρχει επιφύλαξη να δηλωθούν οι γεωτρήσεις επειδή φοβούνται μην τυχόν κληθούν μετά οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν κάποια έκτακτη φορολογική εισφορά.

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει όμως είναι με την αδειοδότηση στις γεωτρήσεις που εκμεταλλεύονται οι ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ. Αν και αυτές πρέπει να βγάλουν άδεια χρήσης νερού, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν επειδή δεν έχουν ιδιοκτησιακά έγγραφα. Συγκεκριμένα οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα πρέπει να έχουν τίτλους ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο από τον ιδιοκτήτη του χωραφιού που είναι η γεώτρηση ώστε να το καταθέσουν στις Περιφερειακές Ενότητες. Χωρίς αυτά τα έγγραφα δεν μπορεί να προχωρήσει η νομιμοποίηση της γεώτρησης. Δηλαδή δεν θα μπορούν να νομιμοποιηθούν τα υπάρχουσα αρδευτικά δίκτυα. Όπως μας ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος «αφορά κυρίως γεωτρήσεις παλιές που έχουν γίνει με άτυπη παραχώρηση, σε δημόσια ή ιδιωτική γη, χωρίς να υπάρχει συμβόλαιο παραχώρησης. Εκτιμούμε ότι οι αντίστοιχες Διευθύνσεις Υδάτων των Π.Ε. έχουν την καλή πρόθεση να βοηθήσουν κατά περίπτωση μέσα στα νόμιμα πλαίσια ώστε να δοθούν και σε αυτές άδειες».

Στη «ρύθμιση» μπαίνουν όλες οι γεωτρήσεις που προϋπήρχαν πριν από τις 16 Ιουνίου του 2011. Επίσης μειώθηκε το κατώτατο όριο του προστίμου στην περίπτωση που κάποιος αγρότης δεν προλάβει την προθεσμία για την χορήγηση άδειας χρήσης νερού. Συγκεκριμένα, το κατώτερο όριο του προστίμου από τα 1.000 ευρώ που ήταν μειώνεται στα 200 ευρώ για το πρώτο έτος καθυστέρησης και στα 500 ευρώ για το δεύτερο έτος. Για τις αρδευτικές γεωτρήσεις δεν απαιτείται πλέον υποβολή χημικής ανάλυσης. Αντιθέτως για τις γεωτρήσεις που προορίζονται για κτηνοτροφική χρήση απαιτείται χημική και μικροβιολογική ανάλυση.
Δεν είναι απαραίτητη η σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης, όταν η γεώτρηση είναι κοντά σε υδάτινο σώμα (ποτάμι, λίμνη, θάλασσα) και έχει ετήσια αντλούμενη ποσότητα ≤25.000 μ3, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις έχει ετήσια αντλούμενη ποσότητα ≤50.000 μ3. Σε αυτές τις περιπτώσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ζητήσει τη συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών.
Επίσης δεν είναι πλέον απαραίτητη η καταγραφή των υδροληπτικών έργων που υφίστανται σε ακτίνα 200 μ. από το έργο του ενδιαφερόμενου, το οποίο όμως θα πρέπει να καταγράφεται ακριβώς (Χ, Υ, Ζ) σε απόσπασμα χάρτη (1:5000) ή του ορθοφωτοχάρτη ή της ψηφιακής απεικόνισης, σε προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ ’87.

Όσον αφορά τα δικαιολογητικά, που πρέπει να καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι τα εξής:
- Αίτηση (διανέμεται από την υπηρεσία)
- Περιβαλλοντική έκθεση αν είναι απαραίτητη
- Άδεια χρήσης νερού (ας έχει λήξει) ή αποδεικτικό χρονολογίας κατασκευής από Δ.Ε.Η. (Λογαριασμός σφραγισμένος για αγροτικό ρεύμα) ή βεβαίωση από δημόσια Αρχή ή Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 (σε περίπτωση μη ύπαρξης των ανωτέρω)
- Απόσπασμα χάρτη 1:5000 ή απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη ή τοπογραφικό διάγραμμα
- Συμβόλαια ή τίτλοι ιδιοκτησίας ή μισθωτήρια
- Συντεταγμένες της γεώτρησης
- Φωτοτυπία της Αστυνομικής ταυτότητας
- Βεβαίωση από φορέα (ΤΟΕΒ κ.α.) ότι μπορούν να κάνουν χρήση της γεώτρησης.

Για τη διαδικασία της κατάθεσης των αιτήσεων ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, ο οποίος μας ανέφερε τα εξής: «οι διαδικασίες για την κατάθεση των δικαιολογητικών έχουν απλουστευθεί πάρα πολύ. Έχουμε εξηγήσει σε όλες τις έδρες των δήμων και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για την αναγκαιότητα της υποβολής των φακέλων για αδειοδοτήσεις γεωτρήσεων. Παρόλα αυτά δεν έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής μεγάλος αριθμός αιτήσεων. Να θυμίσω ότι για τις μικρές γεωτρήσεις δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, μόνο για τις μεγάλες γεωτρήσεις χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη».

Πάντως την παράταση της ημερομηνίας υποβολής των φακέλων για αδειοδότηση υφιστάμενων γεωτρήσεων, ζητούσε με έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ο δήμαρχος Μουζακίου, Γιώργος Κωτσός, υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος από την έκδοση της ΚΥΑ μέχρι τη λήξη της προθεσμίας είναι πολύ μικρός και δεν επαρκή για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των αγροτών. Σε επικοινωνία που είχαμε με την Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φανή Τσιρογιάννη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «είναι μεγάλο πρόβλημα η κατάθεση των αιτήσεων, αφού η διευκρινιστική ΚΥΑ δημοσιεύθηκε μόλις πριν ένα μήνα. Ειδικότερα οι πολύ παλιές γεωτρήσεις, πριν από το 1970, αφορούν μεγάλο αριθμό παραγωγών. Αυτό σημαίνει ότι και η υπηρεσία του δήμου θα έχει μεγάλο όγκο αιτήσεων, που δεν είναι εύκολο να τους διευθετήσει, αλλά και μέσα σε τόσο μικρό διάστημα είναι πολύ δύσκολο τόσο πολλά άτομα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Για αυτό ζητήσαμε την παράταση από το υπουργείο».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου