Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Νέος Ιός σε καρπούζια-πεπόνια-κολοκύθια




Ιός στην Τριφυλία απειλεί καρπούζια, κολοκύθια και πεπόνια

Ενας νέος ιός με την ονομασία Moroccan Watermelon Mosaic Virus -ιδιαίτερα απειλητικός για τις καλλιέργειες κολοκυθιάς, καρπουζιού, πεπονιού και άλλων κολοκυνθοειδών- εμφανίστηκε και ταυτοποιήθηκε στην περιοχή της Τριφυλίας, έχοντας ήδη προκαλέσει προβλήματα στις καλλιέργειες κολοκυθιών. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στο γειτονικό Νομό Ηλείας όπου οι καλλιέργειες κολοκυθιών είναι πολύ μεγαλύτερες. 
>
Χθες στην περιοχή βρέθηκε ο καθηγητής Νικόλαος Κατής από το Τμήμα Φυτοπαθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος επισκέφθηκε μαζί με τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, προσβεβλημένες καλλιέργειες της περιοχής, παίρνοντας εκ νέου δείγματα και εξετάζοντας τα φυτά. Πάντως αν και ο ιός αυτός είναι πρωτοεμφανιζόμενος στην περιοχή, εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι θα καταφέρουν σύντομα και μέχρι την επόμενη καλλιεργητική περίοδο να τον μελετήσουν και να αναπτύξουν όλες τις απαραίτητες πρακτικές αντιμετώπισής του.
Ο συγκεκριμένος ιός προσβάλλει τόσο το φυτό όσο και τον καρπό, με αποτέλεσμα να υπάρχει καταστροφή της παραγωγής σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κατή για την παρουσία του στην περιοχή -όπως έχει κάνει και άλλες φορές όταν έχει χρειαστεί- τόνισε: «Στόχος είναι να μελετηθεί η επιδημιολογία του ιού και να μπορέσει ο καθηγητής με την εμπειρία που έχει να μας βοηθήσει με την λήψη μέτρων στο θέμα της αντιμετώπισης, καθώς θα πρέπει να ενημερωθούν οι παραγωγοί μας για καλλιέργειες, εκτός της κολοκυθιάς, όπως είναι το καρπούζι και η αγγουριά. Φέτος υπήρξε έντονο πρόβλημα, ταυτοποιήθηκε ο ιός και θέλουμε να δούμε τι θα κάνουμε τις επόμενες χρονιές. Πιστεύουμε πάντως ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και δεν θα έχουμε προβλήματα ούτε στα καρπούζια ούτε στα θερμοκήπια».
Από την πλευρά του ο κ. Κατής επισήμανε: «Φέτος φαίνεται ότι το πρόβλημα αυτό υπάρχει σε πολύ μεγάλη έξαρση στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να υπήρχε και πέρυσι. Είναι ένα καινούργιο ιολογικό πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά το γνωρίζαμε από το 1974 στο Μαρόκο, το οποίο έχει εξαπλωθεί σε όλη την Αφρική και τις χώρες της μεσογειακής λεκάνης. Είναι σοβαρός ιός, κάνουμε μια προσπάθεια με την εδώ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και τον κ. Παρασκευόπουλο να συλλέξουμε δείγματα.
Ηδη υπάρχουν δείγματα στο εργαστήριο και έχει ταυτοποιηθεί ο ιός, τώρα προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα, ώστε να τον αντιμετωπίσουμε την επόμενη χρονιά. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι αρκετά ικανοποιητικά ώστε να μειώσουν τις απώλειες. Είναι βέβαια ένας ιός που ξέρουμε πώς μεταδίδεται, με τις αφίδες, και το κακό είναι ότι τον μεταδίδουν πολύ γρήγορα, κάτι που κάνει τα πράγματα δύσκολα. Δυστυχώς δημιουργεί πρόβλημα και στο φυτό και στον καρπό.
Μάλιστα δημιούργησε προβλήματα σε ένα υβρίδιο που έχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον και είναι ανθεκτικό σε πολλούς ιούς. Φέτος φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε πολύ μεγάλες απώλειες στην παραγωγή και κυρίως στις όψιμες. Νομίζω ότι με τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε και την ενημέρωση των αγροτών, ελπίζουμε ότι θα τον αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ένα χρόνο μετά την εμφάνισή του και έτσι σε λίγα χρόνια θα είναι παρελθόν».
Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου